Den amerikanske pige i Firenze.

Ruth Orkin Archive

 

Firenze – Den antikke cafè og den amerikanske pige

 

Siden 1961 har foreningen Historical Places of Italy lavet en årlig publikation, hvor Italiens ældste og mest traditionsrige steder – hoteller, restauranter og cafeer – er blevet skemalagt og kort beskrevet. De fleste af Italiens historiske cafeer – dvs. cafeer der har mere end 100 år på bagen – ligger i Norditalien. Der findes dog også adskillige af slagsen længere sydpå. Fx. er Firenze leveringsdygtig af hele fire historiske cafeer, hvoraf Caffè Pasticceria Gilli, der første gang slog dørene op i 1733, er den ældste. Leder du efter muligheden for at træde ind i en fjern tidsæra, er Gilli absolut stedet, og når du står i cafeen må du ikke glemme at kaste et blik på uret, der hænger i dørpartiet, som deler cafeens to lokaler. Det siges at være et af Firenzes ældste. Gilli oser af atmosfære. De tykke tæpper, de prangende Murano-lysekroner, tjenernes alvorlige miner samt den til tider næsten højtidelige stemning giver én en følelse af at være kommet til et sted, hvor selvbevidsthed og tradition er omtrent lige store. Ud over at have været et populært tilhørssted for en lang række af Firenzes intellektuelle sværvægtere gennem tiden, har Gilli altid været anset som det florentinske borgerskabs hyggestue. Hertil kommer at Gille kan smykke sig af at være del af et lille stykke fotohistorie.

 

Jesper Storgaard Jensen

 

 

Det drejer sig om den amerikanske fotograf Ruth Orkins berømte foto fra 1951 ”American Girl in Italy”, taget på hjørnet foran Caffè Gilli. På fotoet ses en amerikansk pige, der overbeglos og halv-chikaneres af en gruppe af italienske mænd. De hånler, de glaner, de glor og de stirrer. Nysgerrigt, undersøgende og måske ligefrem med frivole erotiske bagtanker. De fleste af os har formentlig mindst en gang stået foran “American girl in Italy”, for med strittende pegefinger at tæller antallet af de formastelige italienske mænd – i alt 15 af slagsen – der tilsammen udgør (eller i hver fald tidligere udgjorde) en slags arketypisk italiensk scene, hvor de første ord, der falde iagttageren ind, formentlig vil være mandschauvinisme, sexchikane og #metoo.

 

 

 

Jesper Storgaard Jensen

Ruth Orkin (f. 1921) var datter af Samuel Orkin, en mekaniker med fingersnilde ud over det sædvanlige, og Mary Ruby, en stumpfilmsskuespillerinde. Ruth Orkins moder var desuden en ivrig amatørfotograf, og det var netop hende, der forærede datteren hendes første kamera, et Univex til en værdi af 39 cent. Ruth var dengang 10 år, og blot to år senere fik hun sin debut i mørkekammeret, hvor hun fremkaldte egne fotos.

Ruth elskede at rejse, og under en rejse til Firenze mødte hun en anden amerikansk pige, Jinx Allen, der også rejste alene. Det var derfor ikke underligt, at alenepigen Jinx snart blev hovedpersonen i den fotoreportage Orkin arbejdede på: ”Vær ikke bange for at rejse alene – råd om penge, mænd og moral”.
Faktisk blev Jinx og Ruth ikke kun uadskillige rejsekammerater. Jinx blev også en slags muse for Ruth, når de to morede sig med at tage fotos i og omkring Firenze. Orkin beskrev Jinx som en ”fremragende naturlig skuespillerinde”, og Jinx blev da også fotograferet i et væld af forskellige situationer – flirtende på en cafe, siddende som en statue, i en bil midt i en florentinsk trafikprop, siddende læsende på et dørtrin osv. – når de to turede rundt i Firenze.

 

 

Jesper Storgaard Jensen

Da de to unge kvinder – Ruth Orkin var dengang 30 år – en dag gik gennem Firenze ved Piazza della Repubblica (nær Caffè Gilli) bemærkede Ruth, at Jinx blev antastet af en ung mand på en scooter. Ruth tog et foto af Jinx bagfra men opfattede hurtigt scenens potentiale. Hun bad derfor Jinx om at vende om og gå de få meter endnu en gang, og i andet forsøg fik hun det skud i kassen, der næsten forekommer at være for perfekt og som med tiden er blevet et vaskeægte ikon-foto.

Det faktum, at fotoet ikke er 100% spontant – men derimod ”opstillet” – har i perioder afstedkommet etiske diskussioner i fotokredse. Opstillet eller ikke opstillet. Spontant eller ikke spontant. Faktum er, som New York Times tidligere har skrevet i en artikel om Ruth Orkins foto, at ”øjeblikkets emotionelle sandhed er så stærk og levendegørelsen af pigens oplevelse er så overbevisende, at fotoets fortællende kvaliteter under alle omstændigheder har en utrolig styrke, uanset hvordan det er blevet til”.

Ruth Orkins fotoserie fra Italien om alenerejsende kvinder blev året efter publiceret i det amerikanske magasin Cosmopolitan.

 

 

 

Ruth Orkin Archive

Orkin boede tæt på Central Park i New York. Her kunne hun sidde og betragte, hvordan parkens farvepalet ustandseligt ændrede sig i en fascinernede dans af nuancer. Med sit kamera begyndte hun på et tidspunkt at arbejde på et årelangt fotoprojekt, hvor hun fra lejlighedens vinduer fotograferede det hun så i Central Park – træernes skiftende farver, forskellige begivenheder og New Yorks skyline. Denne fascination for naturens gang blev med tiden til to bøger – A World Through My Window (1978) og More Pictures Through My Window (1983).

Men hendes mest berømte foto forblev den amerikanske pige i Firenze. I dag er Orkins model, Jinx Allen, 89 år, hvorimod Ruth Orkin selv døde den 16. januar 1985, efter lang tids sygdom, blot 63 år gammel. Omkring sig havde hun familien, mange af sine smukke fotos samt en formidabel udsigt til et snedækket Central Park. 

Skrevet af Jesper Storgaard Jensen

 

 

 

 

 

Er du interesseret i at lære italiensk?

👇

🇮🇹 FIND DIT ITALIENSKKURSUS HER 🇮🇹

 

Studia.dk er en italiensk sprogskole udviklet af et professionelt netværk af italienere, som fremmer udbredelsen af det italienske sprog og kultur i Danmark. Vores undervisere der alle har italiensk som modersmål og er højt kvalificerede, vil følge jer med stor glæde og passion i opdagelsen af Italien igennem sprogkurser, kulinariske arrangementer og ekskursioner i det fantastiske Italien. Vi tilbyder et stort udbud af kurser bl.a. i vores egne og kommunens lokaler, over nettethos vores kunder over hele Danmark eller på Sardinien.

 

 

 

No Comments

Post A Comment

four × four =