”Is Animeddas” kom før Halloween.

Her er historien om den traditionsrige fest på Sardinien! 🎃

 

a

 

a

I takt med at Halloweens popularitet har bredt sig, har man også i Italien fejret den sidste dag i oktober – dog med brugen af mange forskellige navne – for gennem denne tradition at mindes de døde.

a

 

På Sardinien ændrer navnene på disse festligheder sig fra et område til et andet. Det er imidlertid vigtigt at understrege, at man på Sardinien – i tidsrummet fra omkring slutningen af oktober til starten af november – har en tradition, der er meget lig den, man kender fra den engelsksprogede verden. Rent faktisk ligner de sardiske ritualer temmelig meget dem, man kender fra den kendte amerikanske Halloween-fest, dvs. med udskårne græskar og børn der går fra dør til dør for at bede om slik for ikke ”at lave ballade”. Vi kan helt sikkert fastslå, at denne tradition har europæiske rødder, og at den udspiller sig med forskellige ritualer alt afhængig af hvilke områder og hvilke lande vi taler om. Ikke overraskende har amerikanerne været dygtige til at omdanne disse gamle europæiske traditioner til big business, hvilket i særdeleshed gælder for Halloween-festen. Også i Italien har man i de senere år forsøgt at give denne tradition en kommerciel drejning.

 

 

 

Men hvordan fejrer man i det hele taget Halloween på Sardinien?

I Campidano-området og på den sydlige del af øen går børnene fra dør til dør og beder om små gaver til ”de fortabte sjæle”, heraf stammer det sardiske navn ”is animeddas”. Engang fik børnene typisk forskellige former for hjemmelavede sardiske kager som fx le pabassinas, tilberedt med et særligt sardisk brød, men især en kage som i denne anledning fortjener at blive nævnt alene på grund af dens specielle navn, ossu de mottu(de afdødes knogler). Herudover får børnene også granatæbler, kastanjer og tørrede frugter.

 

På den centrale del af Sardinien er den såkaldte ”su mortu mortu”-tradition (på dansk: den døde) mere udbredt. Børnene ringer på og udbryder ”den døde, den døde”, hvorefter de får kastanjer, honningkager og rosiner samt måske lidt småmønter. De voksne mindes derimod familiens døde ved at spise et beskedent aftenmåltid sammen, hvorefter de ofte sætter sig sammen og fortæller historier fra fortiden og vandrehistorier fra deres hjemegn.Tidligere dækkede man bord om aftenen og lod det stå dækket til de afdøde også om natten, og i visse byer åbner man sågar for køkkenskabene, således at de døde selv kan tage noget at spise. Og den skik bruges faktisk stadig i nogle byer, den dag i dag.

a

Den amerikanske Halloween-begivenhed har faktisk ikke eneret på brugen af græskar, som vi kender den i dag. Også på Sardinien har man i mange år brugt græskar. De bliver udskåret så de kommer til at ligne uhyggelige ansigter: det skulle more børnene og samtidig skræmme dem. I hjemmene har man derimod en anden skik, nemlig at man tænder olielamper – en for hver af familiens afdøde – for at mindes disse familiemedlemmer. I andre områder på Sardinien – særligt i Sarrabus Gerrei-regionen – fik børnene tidligere overrakt nogle små brødstykker i særlige forme, der lignede små kroner. Og denne typiske sardiske tradition har faktisk overlevet op til i dag i visse områder på vores ø, dog med den ændring at børnene nu ofte får bolsjer og chokolade i stedet for brød og kager. Hvad enten de får den ene eller det andet, så lever  dog både animeddas– og mortu mortu-traditionen stadig i bedste velgående.

 

 

Er du interesseret i at lære italiensk på Sardinien? 

👇

—>🇮🇹 FIND DIT ITALIENSKKURSUS HER 🇮🇹 <—

KONTAKT OS

a

Studia.dk er en italiensk sprogskole udviklet af et professionelt netværk af italienere, som fremmer udbredelsen af det italienske sprog og kultur i Danmark. Vores undervisere der alle har italiensk som modersmål og er højt kvalificerede, vil følge jer med stor glæde og passion i opdagelsen af Italien igennem sprogkurser, kulinariske arrangementer og ekskursioner i det fantastiske Italien. Vi tilbyder et stort udbud af kurser bl.a. i vores egne og kommunens lokaler, over nettethos vores kunder over hele Danmark eller på Sardinien.


 

 

 

Skrevet af Studia.dk

Facebook: https://www.facebook.com/studia.dk/

Instagram: https://www.instagram.com/studia.dk/

 

 

 

No Comments

Post A Comment

four × 5 =