OM IGLESIAS OG OMEGN

Iglesias byder på en række overraskende oplevelser:

du vil blive fascineret af tusind års historie og traditioner, den omkringliggende uberørte natur,

drømmestrande og gamle miner, der i dag er blevet omdannet til spændende museer”.

 

1

Byen Iglesias har givet navn til Sardiniens sydøstlige område, Iglesiente, hvor øen har det største antal miner og hvor Iglesias er den største by.

Iglesias, der tæller 27000 indbyggere, er et bispedømme, hvis sæde tidligere lå i Sulcis-området.

 

2

På spansk betyder Iglesias ”kirkerne”, og det er ikke noget tilfælde: det er et sted med en gloværdig fortid, især under det katalanske-aragonesiske herredømme (hvor den spanske konges residens var henlagt til byen). Den måske vigtigste begivenhed er fejringen af den hellige uge, og som kommer til udtryk gennem en række begivenheder, der er  typiske for Spaniens religiøse traditioner. Det religiøse optog Le Processioni dei Misteri, der finder sted tirsdag før påske og langfredag, udgør disse fejringers højdepunkt.

 

3

Blandt de kirker, man ikke må glemme at besøge, er Santa Chiara-katedralen (opført i det 13. Århundrede), Madonna delle Grazie-kirken, Collegio-kirken, Jesuit-templet samt San Francesco-kirken, der er et af de vigtigste og bedst bevarede eksempler på den gotisk-katalanske arkitektur på Sardinien, og hvor man bl.a. kan se en altertavle fra 1560. Herudover må man heller ikke gå glip af ruinerne af San Salvatore-kirken, der er en af ganske få byzantinske korsformede bygninger man kan se på Sardinien  (opført i perioden fra det 9. til det 11. århundrede).

4

En anden oplevelse, man ikke må glemme, er det middelalder-optog, som finder sted i midten af august: her deltager orkestre, flagbærere og lokale indbyggere. De er klædt ud i middelalderdragter og kommer fra nogle af de historiske kvarterer, der hører til blandt de mest pittoreske og bedst bevarede på hele Sardinien.

5

Fra Iglesias starter den såkaldte ”Santa Barbara-minevandring”. Den er 400 km. lang, udgøres af 24 etaper og kan tilbagelægges til fods eller på mountain bike og gør det muligt at opleve både historie og religiøs hengivelse i Sulcis-Iglesiente-området.

 

6

Minerne, der har været aktive i årtusinder gennem forskellige epoker (den forhistoriske, under de gamle romere, i middelalderen samt i den industrielle periode), har udgjort Iglesientes rigdom helt op til midten af det 20. århundrede. I dag er disse miner, der bærer navnet ”Parco Geominerario della Sardegna” (Sardiniens Geologiske Mine-område), at betragte som et fascinerende udtryk for en såkaldt industriel arkæologi. Deres store værdi understreges af, at de er blevet anerkendt af UNESCO som en del af menneskehedens kulturarv.

 

7

De to museer, Il Museo dell’Arte Mineraria (Mine-museet) -opført i Liberty-stil i begyndelsen af det 20. Århundrede og beliggende i Istituto Asproni-bygningen – og Museet for Maskiner brugt i Minerne, fortæller sammen minernes historie og udvikling gennem en samling af mineraler, miniature-modeller, genopbygningen af forskellige minemiljøer samt udstilling af de tidligere originale maskiner, der blev brugt i minerne.

 

8

For at lære minerne rigtig godt at kende kan du tage på en guidet tur i det fascinerende Monteponi-minekompleks, der er en af Italiens vigtigste af slagsen. Det er beliggende ved byen Nebida, der er omgivet af brønde, tunneller, moler og minearbejdernes huse, og som i 1910 var beboet af 3000 personer, men som i dag ligger hen som en ubeboet spøgelsesby. Også et besøg på vaskeanlægget Lamarmora (bygget i 1897) kan anbefales. Det ligger ved lokaliteterne Masua og Porto Flavia og var et futuristisk og revolutionært bygningsværk, der gjorde det muligt overføre minerale direkte fra minen til de skibe, der skulle transportere dem. Der var tale om en havnelignende struktur, der befandt sig halvvejs oppe på en klippevæg, hvorfra en 600 m. lang tunnel med fri udsigt til havet startede.

 

 

9

Ikke så langt derfra finder man nogle af de andre pragtfulde attraktioner langs Iglesias’ kyst: den kilometerlange Porto Paglia-strand, strandpillerne ved Masua og Pan di Zucchero (sidstnævnte er 132 m. høj og er blevet formet af tidens tand), den idylliske Porto Flavia-strand samt Canal Grande-dalen ved Nebida, hvor man bl.a. kan se 100 meter høje klippevægge. Alt i alt er der tale om en af de mest fascinerende og smukke strækninger i hele Italien, hvor man også vil kunne bade i klart vand, hvis farver changerer fra blå til smaragdgrøn. Denne kyststrækning har adskillige bugter, og er således perfekt for de der elsker at tage fotos.

 

 

10

Efter at have nydt de pragtfulde strande er det nu blevet tid til at smage på det dejlige lokale køkken: lige fra retter med tun, over den sardiske pattegris til specialiteten ravioli-pasta med kartofler og mynte. Husk også at prøve de typiske sardiske desserter, hvis hovedingrediens er mandler. De er smukke at se på og vil med garanti gøre ganen glad!

 

 

 

SÅDAN KOMMER DU TIL IGLESIAS:

Færger

Der er adskillige færgeforbindelser – fra havnene i Cagliari, Porto Torres, Olbia, Golfo Aranci (Olbia) og Arbatax – mellem Sardinien og det italienske fastland.

Fly

Lufthavnene i de sardiske byer Cagliari (Elmas), Olbia, Alghero (Fertilia) har forbindelser til de største europæiske byer.

Tog

Iglesias har togforbindelser til de største sardiske byer og til lufthavnen i Elmas (45 minutters transport), via FS (De Italienske Statsbaner).

Info: www.trenitalia.com

Busser

Der går busser mellem Iglesias og de største sardiske byer. Busselskabet er ARST

Info: www.arst.sardegna.it

Med bil

Fra Cagliari: hovedvej SS. 130 i retning mod Iglesias. Tag frakørslen ved km. 47-mærket

Fra Olbia eller Alghero: SS. 131 i retning mod Cagliari, hovedvej SS. 130 i retning mod Iglesias. Tag frakørslen ved km. 47-mærket

HER BEFINDER VI OS!

Sardegna-cartina